Алкохолизмът засилва риска от деменция

пиян

Влечението към чашката на средна възраст засилва риска от деменция на стари години.

Заклетите алкохолици, посветили се на чашката в продължение на десетилетия или повече, са изложени на по-висок риск от деменция в края на живота си, отколкото умерените пиячи и неупотребяващите алкохол.

Дългогодишните алкохолици са с около 50% по-предразположени към Алцхаймер или друга форма на невродегенеративна болест.

Навсякъде по света около 7% от хората над 65-годишна възраст страдат от някаква форма на деменция – процент, който нараства до 40 над 85-годишна възраст. Очаква се броят на болните да се утрои до 2050 г, съобщава агенция БГНЕС.

Резултатите от 23-годишното проучване, чийто обект на изслдване е връзката между употребата на алкохол и риска от деменция, са публикувани в специализираното издание British Medical Journal на 1 август 2018 г.

Леко до умерено пиене е определено за средната възраст като една до 14 напитки на седмица. Максимумът 14 напитки на седмица е еквивалент на 6 средни (175 мл) чаши вино с 13% алкохол, 6 халби с 4% бира или 14 25-милилитрови шота с 40-градусови спиртни напитки.

Световната здравна организация (СЗО) определя за тежко хронично пиене повече от 60 грама чист алкохол – 6 или повече стандартни напитки за един ден за мъжете и повече от 40 грама на ден за жените.

Резултатите се основават на изследване сред 9087 британски граждани, които били на възраст между 35 и 55 години в периода 1985-88 г. Регистрирани са почти 400 случая на деменция, появили се средно на 76-годишна възраст.

Рискът от деменция нараства сред хората, употребявали алкохол на средна възраст по над 14 напитки седмично.

Изследването, ръководено от Северин Сабиа от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания към Университета Париж-Секле, е установило също, че сред умерените пиячи консумиращите вино са с по-нисък риск от деменция, отколкото любителите на бира или спиртни напитки, като уиски, джин, водка или текила.

Изследователите препоръчват здравните власти да намалят безопасната дневна доза алкохол в указанията, за да се избегне риска от деменция в по-късен етап от живота.

За забавление на всички от Zdraven.bg поздравяваме с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка на пиян мъж: Михал Ярмолущ