Алкохолни запои на младини пресушават мозъка

пияни младежи

Препиването на младини уврежда мозъка.

Много млади хора злоупотребяват с чашката, без да подозират, че това може да доведе до изсъхване на отделни зони на мозъка, свързани с паметта, концентрацията и езика.

Резултатът е повишеният риск от алкохолизъм и редица други проблеми, съобщава индийската телевизия NDTV, цитирана от агенция БГНЕС.

Според учени от университета в щата Орегон, САЩ, именно в подрастващата възраст, когато мнозина посягат към чашката, мозъкът все още преминава през фазата на оформяне и постигане на зрялост. Това е не само биологично развитие, но и оформяне на схеми за психосоциално поведение.

Според учените прекомерното пиене е консумация на 4 и повече напитки в рамките на 2 часа за жените и на 5 и повече напитки за мъжете.

Учените проверявали влиянието на активното пиене върху способността на мозъка да забавя реакциите, върху работата на паметта, вербалното обучение, вземането на решения, чувствителността към награди, реакциите на мозъка върху всякакви дразнители, свързани с алкохола. Те се интересували също от обработката на социално-когнитивната и социално-емоционалната информация.

Оказва се, че алкохолът води към изтъняването или пресъхването на зоните в мозъка, които са важни за работата на паметта, на вниманието, езика, съзнание (структури в кората и под кората).

Примерно заради алкохола младите хора по-трудно научават нови думи, което говори за промени в мозъчната дейност.

За доброто настроение Zdraven.bg поздравява всички с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка: Ръсел Джеймс Смит