Алкохолът влияе различно мъжете и жените


бар

Алкохолът влияе по различен начин при мъжете и жените.

Учени заявиха, че продължителното въздействие на алкохола намалява електричната и химичната активност на мозъка.

В рамките на конференция на Европейската колегия по невропсихофармакология във Франция европейски фармаколози и психиатри представиха доклад за влиянието на продължителната употреба на спиртни напитки върху организма на мъже и жени, съобщи агенция БТА.

Учените заключили, че дори незначителният, но постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания и буквално да лиши човека от интелект.

Алкохолът обаче въздейства по различен начин върху организма на мъжа и жената. В рамките на продължителни експерименти учени от Финландия установили, че алкохолът “промива” от различни вещества мозъците на мъжете и жените. При употреба на алкохол мъжкият мозък е лишен от двата рецептора на гама аминомаслена киселина, а женският – от единия от тях.

При това алкохолизмът при мъжете значително по-лесно се подава на лечение в сравнение с този при жените, отбелязват учените.

Това е интересно от гледна точка на невробиологията, тъй като при мъжете намаляването на мозъчната активност се проявява далеч по-силно.

По мнението на учените, трябва да се вземат под внимание половите различия при разработването на съвременни препарати за лечение на алкохолна зависимост.

Снимка: Хорхе Франганило

loading...