Алкохолът засилва подсъзнателната памет

Екип от университета на Тексас в Остин, САЩ, установи, че алкохолът влияе върху области от мозъка и спомага на хората да учат и запомнят по-ясно.

Общоприетото схващане, че алкохолът пречи на ученето и пиещите по-лесно забравят не е грешно. Това обаче е само една страна от действието му върху мозъка. Другата е, че той засилва подсъзнателната памет.

Обикновено, когато мислим за учене и запомняне, говорим за съзнателна памет. Алкохолът намалява способността ни да запомняме информация като името на колегата, определение на дума или къде сме паркирали колата си. Подсъзнателно обаче ние също запомняме. И алкохолът засилва тази способност” – каза невробиологът Хитоши Морикава от екипа.

Честото действие на етанола увеличава синаптичната пластичност в ключова област на мозъка. Когато хората пият, подсъзнанието им свиква не само да консумира повече, но и става по-възприемчиво към образуване на несъзнателни спомени и навици, свързани с храна, музика, хора и социални ситуации, пише в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.

Алкохолиците всъщност не се пристрастяват към удоволствието или облекчението, което получават от изпития алкохол, а към средата, поведенческите и психологически детайли, които се засилват, когато алкохолът предизвика освобождаване на допамин в мозъка“, обяснява още Хитоши Морикава, цитиран от actualno.com.

Снимка: sxc.hu