Алкохолът повишава риска от рак на гърдата

Дори малки дози алкохол повишават риска от рак на гърдата, обявиха учените.

Жените, които пият средно до умерено, са изложени на повишен риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които не посягат към алкохола.

Жените, които пият 3-6 чаши алкохол седмично имат 15% по-висок шанс да развият рак на гърдата, показва изследването на учени от Харвард, Великобритания. Пиещите средно 2 чаши дневно са изложени на 51% по-висок риск, според данните.

Изследването е публикувано в изданието Journal of the American Medical Association, съобщиха агенциите АФП и БГНЕС. То обхващат 105986 жени, които са отговаряли на въпроси за здравето си и консумацията на алкохол от 1980 до 2006 година. Рискът не се понижава от спирането на алкохола.

Данните поставят пред дилема жените, които пият малки дози алкохол, например червено вино, срещу проблеми със сърцето. Според някои учени, повишеният риск от сърдечни проблеми компенсира по-ниският риск от рак.

Авторите не дават данни защо се повишава риска от рак, но смятат, че е възможно той да се дължи на по-високото ниво на хормони в кръвоносната система след консумацията на алкохол.

Снимка: zdraven.bg