Алкохолът предпазва сърцето на мъжа

Ежедневната консумация на алкохол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете с повече от 1/3, сочат данните от ново мащабно изследване на испански учени, предаде агенция BBC.

В него участват повече от 15 500 мъже и 26 000 жени. Данните сочат, че големите количества алкохол може да се окажат по-полезни за мъжете. Жените пиячи не са толкова облагодетелствани от употребата на алкохол, сочат данните от изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

Експертите обаче са критично настроени, предупреждавайки, че масовата употреба на алкохол може да повиши риска от други заболявания и доказано вреди на черния дроб, панкреаса и мозъка. Алкохолът е отговорен за 1,8 милиона смъртни случаи в световен план всяка година, уточнява dariknews.bg.

Изследването е проведено в Испания, страна с относително висока употреба на алкохол и нисък процент на сърдечно-съдовите заболявания. В изследването са участвали мъже и жени между 29 и 69 години. Те са били наблюдавани в продължение на 10 години. Участниците е трябвало да опишат навиците си на пиене.

Учените са установили, че алкохолът влияе положително и на нивото на добрия холестерол в организма.

Снимка: sxc.hu