Алкохолът удря мозъка на жената повече

Младите момичетата, които консумират алкохол, може да имат тежки проблеми, тъй като спиртните напитки засягат тази част от мозъка, която контролира паметта, предупреждават калифорнийски учени.

Мозъкът на младите жени е много уязвим на вредните ефекти на алкохола, тъй като се развива по-рано от мозъка на момчетата. Учените извършиха изследвания в различни университети в САЩ, за да установят конкретните последици от алкохола върху мозъка на младите.

В изследването участвали 95 подрастващи на възраст между 16 и 19 години, уточнява dariknews.bg. Вследствие на изследването стана ясно, че момичетата, които пият често алкохол, може да имат проблеми при шофиране, при физически дейности, които изискват комплексни движения, при използването на карта и други.

Сюзън Тейпърт, преподавател по психиатрия в Калифорнийския университет и главен автор на изследването, уточни, че може да бъдат засегнати и други функции на мозъка, като концентрацията, пише агенция БГНЕС.

Учените посочват, че при жените мозъкът се развива с две години по-рано отколкото при мъжете и затова влиянието върху него е различно.

Снимка: Jim Reilly, sxc.hu