Алкохол в малки дози пази от деменция

бар

Алкохолът в малки дози пази от деменция, но в големи количества убива мозъчните клетки.

Употребата на малки количества алкохол защитават мозъка от развитието на възпаления и помагат на неговите клетки да се изчистват от токсини, пишат биолози в статия за неблагоприятните ефекти от високия прием на алкохол върху глифатната функция, публикувана в списание Scientific Reports.

Като правило, продължителният прием на големи количества алкохол вреди на централната нервна система, но от друга страна, успяхме да докажем, че в малки дози спиртните напитки са полезни за мозъка, тъй като му помагат да се прочисти от „боклука“, каза Майкен Недергаард от университета в Рочестър, цитирана от агенция БГНЕС.

През последните години различни групи учени стигнаха до извода, че виното и други леки спиртни напитки понижават вероятността от инфаркт, диабет и болестта на Алцхаймер. Според други техни колеги, обаче, алкохолът не е свързан с по-голяма продължителност на живота.

Недергаард и нейните колеги са намерили възможно обяснение за тези различия в изводите, чрез наблюдение на действието на алкохола върху т. нар. глимфатична система. Мозъчната глимфатична система служи за прочистване на вредни отпадъци и химикали от мозъка. с помощта на мозъчна церебрална течност. Тя отвежда токсини като бета амилоиди и тау протеини, свързвани с болестта на Алцхаймер и деменцията. Този процес е особено активен по време на сън.

В последно време учените са започнали да мислят, че нарушението на работата на тази система за „промиване на мозъка“ може да доведе до масово загиване на неврони и развитие на болестта на Алцхаймер и редица други невродегенеративни заболявания.

Връзката между умерената употреба на алкохол и понижаването от вероятността човек да заболее от Алцхаймер е навела авторите на статията на идеята, че спиртните напитки може да въздействат положително на пречистването на мозъка от токсини.

Ето защо те направили наблюдения върху лабораторни мишки и установили, че редовната употреба на големи количества алкохол причинява възпаления в мозъка и пречи на нормалната работа на астроцитите – спомагателни клетки на мозъка, които играят ключова роля в сформирането на каналите на глимфатичната система. Тези нарушения се отразявали на поведението на животните – те по-слабо запомняли нова информация и по-трудно контролирали движенията си.

В същото време, станало ясно, че употребата на малки количества спиртни напитки, еквивалентни, например, на две чаши вино на ден, обратно ускорява прочистването на мозъка и понижава вероятността от възпаления, както и че защитава човека от развитие на Алцхаймер, старческа деменция и други проблеми с мозъчната дейност.

Снимка на бар: Сам Уозит