Алкохол за силна памет

Умерено количество алкохол помагал за силна памет.

Американски учени изследваха дългосрочното въздействие на консумацията на алкохол върху възрастни хора и установиха, че той подобрява паметта и умението за заучаване.
Чаша алкохол всеки ден може да е ключът към по-добра памет на старини, съобщи в-к Daily Mail.

Американски учени изследваха дългосрочното въздействие на алкохола върху възрастни хора и установиха, че той подобрява паметта и умението за заучаване.

Учените от университетите на Кентъки и Мериленд, САЩ, твърдят, че ползата от ежедневната почерпка с алкохол става ясна едва след средната възраст.

Алкохолът обаче не действа благотворно върху всички. Докато при 80% от пенсионерите той освежава паметта, при 20% ефектът е обратен, защото тяхната ДНК съдържа ген, свързан с болестта на Алцхаймер.

Няколко механизма обясняват връзката между алкохола и способността да се мисли ясно. Това са противовъзпалителните свойства на алкохола и фактът, че умерената консумация на алкохол предпазва от деменция, инсулт, коронарни сърдечни заболявания, диабет тип 2.

Изследването е обхванало 619 пенсионери на възраст от 69 до 92 години, които участват в дългосрочен проект, започнал през 1948 г.. Благодарение на него навиците им са проследени оттогава до наши дни.

Предишно изследване на учени от университета на Нюкасъл стигна до извода, че възрастните трябва да намалят количеството на алкохола, който пият, за да не влияе той върху лекарствата им и да избягват опасността от падане, депресия и деменция.

Снимка: TheArches