Алкохол преди лягане вреди на съня

пиене

Питие преди лягане вреди на съня, установи изследване.

Невролози и изследователи на съня от Изследователската лаборатория за съня в болница Е. П. Брадли, Университета Браун и медицински център Providence VA в САЩ установиха, че вместо да подобрява съня, консумирането на алкохолна напитка преди лягане може да доведе до съкращаване на фазата на сънуването, известна и като REM (бързо движение на очите).

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „Sleep“ на 11 януари 2024 г.

При предишни изследвания е установено, че фазата на съня REM трае около 20% от обичайната продължителност на съня. Макар учените да не са категорични каква е ролята на тази фаза, те са установили, че хората, които са лишени от тази фаза, страдат от емоционални проблеми или затрудения с паметта.

В изследването са участвали 30 доброволци, които прекарали на два пъти по три поредни денонощия в лаборатория за изследване на съня, и мозъците им били наблюдавани чрез апаратура по време на сън.

В първия етап от изследването участниците приемали преди сън само смес от безалкохолни, използвани за коктейли, а във втория етап към напитката бил прибавян алкохол.

Учените са установили, че приемът на едно питие води до увеличаване на дълбокия сън и през трите нощи и до съкращаване на фазата на сънуване.

Установено било също, че всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило заради съкратени фази REM.

Снимка на нощно пиене на алкохол: m storm / Pixabay