Алкохол преди лягане разстройва съня


Ако искате добър сън, не консумирайте алкохол преди лягане, съветват учените. Защо?

Изпиването дори само на една чашка алкохол преди лягане може да предизвика разстройство на съня и на биологичния часовник на човека, установиха американски учени, цитирани от в-к Daily Mail и агенция БТА.

При поемането на алкохол първоначално се предизвиква известна сънливост, но той води до по-лошо качество на съня и се събуждаме изморени.

Изпитият алкохол влияе на сънната хомеостаза – вътрешния регулатор на съня в човешкия организъм. При редовна консумация на спиртни напитки преди лягане се стига дори до безсъние.

Ръководителят на проучването д-р Малеш Такар от Медицинския институт към университета в Мисури, САЩ, препоръчва да не прибягваме до алкохол като към приспивателно. Екипът му изследвал въздействието на спиртните напитки върху съня в продължение на 5 години.

Досега преобладаваше мнението, че алкохолът води до промяна на циркадния ритъм – нашия вътрешен 24-часовник часовник. Всъщност той действа върху хомеостазата – механизма на нашия мозък, който регулира баланса на съня и будното ни състояние. На нас ни се доспива под въздействие на напитките, но сънят ни е насечен и се събуждаме по-рано от обикновено, обясняват учените.

Тъй като алкохолът е диуретик, организмът изхвърля течности и при неговата консумация трябва да ходим по-често до тоалетната през нощта, което също вреди на съня.

Предишни проучвания на учените доказаха, че прекаляване с алкохол води до безсъние.

Снимка: mossimoinc