Алкохол стимулира усмивката на мъжете

Консумацията на алкохол кара мъжете да се усмихват повече, установиха експерти.

Мъжете са силно свързани с чашката, защото алкохолът понижава задръжките им и прави усмивката им по-заразителна, показва ново изследване.

Алкохолът засилва мъжката чувствителност към поведение, което възнаграждава техните усилия, като усмивките например.

Това обаче почти не важи за дамите.

Учените предупреждават, че тази позитивна реакция може да направи господата по-склонни към развиване на проблеми с пиенето.

Изследователите от Университета в Питсбърг, САЩ, са проучили 720 потребители на алкохол на възраст между 21 и 28 години, съобщава агенция БГНЕС. Те са били разделени на групи по трима души. Всяка група е получила алкохолна напитка (водка), безалкохолна напитка или безалкохолно плацебо, описано като алкохол. С помощта на сложни анализи на поведението учените са проследили как усмивките са се разпространили от един човек в цялата група, а след това и в другите групи.

В групите, в които е имало само мъже и е консумиран алкохол, усмивките са много по-заразителни. Когато един господин се усмихне е по-вероятно неговата усмивка да зарази и останалите в компанията. Алкохолът обаче не оказал особен ефект върху жените.

Резултатите показват, че алкохолът може да предизвика вид “социална смелост” сред мъжете, като възпрепятства процесите, които обикновено не позволяват на мъжете да отговорят на чуждата усмивка.

Снимка: Josh Pesavento

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция с песни за усмивка: