Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни.
Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни. Това съобщава онлайн изданието MedicalXpress, цитирано от агенция БТА.
Някои потребители погрешно вярват, че така приемат по-малко алкохол.
Особено податливи на това внушение са младите жени.
Хората, приемащи редовно алкохол, са по-малко склонни да изчисляват приетите калории. Според учените много често калориите в алкохола се пренебрегват и една от причините е подвеждането от намаленото количество захар в някои напитки.
Проучването на университета в Мелбърн сред повече от 500 жени цели да провери как те възприемат алкохолните напитки с ниско съдържание на захар. Показани са им различни видове алкохол – такъв, съдържащ много захар, и такъв с понижено съдържание. Макар участничките в проучването да са били предварително информирани, че продуктите са с идентично алкохолно съдържание, жените са посочили напитките с понижено съдържание на захар като по-слабо алкохолни.
Резултатът ще бъде публикуван в специализираното списание „Alcohol & Alcoholism“ след представянето му на Международния конгрес по затлъстяване, койте ще се проведе от 18 до 22 октомври 2022 г. в Мелбърн, Австралия.
Професор Ема Бойланд от европейската асоциация за изследване на затлъстяването казва, че едно от вредните последствия на алкохола е съдържанието на празни калории, които не водят до усещане за ситост. Така хората правят грешна преценка – ядейки и пиейки алкохол, те приемат повече калории.
Снимка на бутилки с алкохол: Pixabay