Алкохол с по-малко захар не става по-здравословен

бутилки с алкохол

Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни.

Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни. Това съобщава онлайн изданието MedicalXpress, цитирано от агенция БТА.

Някои потребители погрешно вярват, че така приемат по-малко алкохол.

Особено податливи на това внушение са младите жени.

Хората, приемащи редовно алкохол, са по-малко склонни да изчисляват приетите калории. Според учените много често калориите в алкохола се пренебрегват и една от причините е подвеждането от намаленото количество захар в някои напитки.

Проучването на университета в Мелбърн сред повече от 500 жени цели да провери как те възприемат алкохолните напитки с ниско съдържание на захар. Показани са им различни видове алкохол – такъв, съдържащ много захар, и такъв с понижено съдържание. Макар участничките в проучването да са били предварително информирани, че продуктите са с идентично алкохолно съдържание, жените са посочили напитките с понижено съдържание на захар като по-слабо алкохолни.

Резултатът ще бъде публикуван в специализираното списание „Alcohol & Alcoholism“ след представянето му на Международния конгрес по затлъстяване, койте ще се проведе от 18 до 22 октомври 2022 г. в Мелбърн, Австралия.

Професор Ема Бойланд от европейската асоциация за изследване на затлъстяването казва, че едно от вредните последствия на алкохола е съдържанието на празни калории, които не водят до усещане за ситост. Така хората правят грешна преценка – ядейки и пиейки алкохол, те приемат повече калории.

Снимка на бутилки с алкохол: Pixabay