Алкохол с цигара състарява

цигара с алкохол

Прекаляването с алкохол и тютюнопушене състарява човека.

Макар някои да смятат, че пиенето и пушенето са уж релаксиращи, ново изследване показва, че комбинирането им може да накара хората да изглеждат по-възрастни, отколкото са в действителност.

Освен че са свързани със сериозни здравни рискове, тежкото пиянство и тютюнопушенето карат хората да изглеждат по-стари в сравнение с действителната им възраст, сочат резултатите от изследването.

Проучването обхванало 11 613 датчани на възраст между 21 и 93 години за близо 12-годишен период от 1976 г. до 2003 г., съобщават агенциите ЮПИ и БТА. Жените изпивали средно 2,6 алкохолни напитки седмично, а мъжете – 11,4 алкохолни напитки седмично. Пушачи били 57% от жените и 67% от мъжете.

Тежкото пиянство и тютюнопушенето били свързани с видими признаци за стареене и участниците изглеждали по-стари в сравнение с реалната си възраст.

Признаците за стареене включвали гънки на ушните лобове, сивкави кръгове около роговиците на очите, жълтеникавооранжеви плаки (петна) по клепачите.

Умереното пиене обаче не било свързано с видими признаци за преждевременно стареене.

Учените отбелязват, че става въпрос за наблюдателно изследване, така че е невъзможно да се правят заключения за евентуална причинно-следствена връзка.

Резултатите от изследването са публикувани в статия в специализираното издание Journal of Epidemiology & Community Health.

Снимка на цигара с алкохол: dat pics