Алкохол увеличава риска от рак на кожата

Прекаляване с алкохол увеличава риска от рак на кожата.

Ако се консумират повече от четири чаши алкохол дневно, рискът от рак на кожата се увеличава пропорционално на приетото количество, смятат британски учени.

Прекомерната употреба на алкохол може да отключи реакции в тялото, които правят кожата уязвима за развитието на рак, смятат учени, цитирани от агенция BBC.

Скоро след поглъщането на алкохола етанолът се превръща в ацеталдехид. Това съединение може да направи кожата по- чувствителна за вредните ултравиолетови лъчи, твърдят специалисти.

Учените отбелязват, че ако се пият повече от четири чаши алкохол дневно, рискът от опасната болест се увеличава пропорционално на приетото количество.

На тази основа изследователите смятат, че опасността за любителите на алкохолните напитки нараства с близо 55%.

Авторите на изследването от британското специализирано издание British Journal Of Dermatology признават, че има и други фактори, които спомагат за това. Хората, които избират алкохолните коктейли на плажа, често се излагат на слънце, без да нанасят достатъчно защитни продукти, а това увеличава риска от изгаряне на кожата т.е. увеличава и риска от меланома.

Когато има наличие на ултравиолетова радиация, консумацията на алкохол променя реакцията на имунната система на тялото към лъчите. Това може да доведе до по-голямо увреждане на кожните клетки и увеличава риска от развитие на рак на кожата, заявява д-р Ева Негри – специалист от университета в Милано и един от авторите на изследването.

Това изследване не твърди непременно, че алкохолът е причина за развитието на меланома. Повечето случаи на този вид рак са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетовите лъчи. Рискът може да бъде намален, ако правим всичко възможно да предотвратим изгаряния, заявява британският специалист Сара Уилиамс.

Снимка: Mark Wilson