Алкохол, цигари и учениците в България

Тревожни са данните за употребата на алкохол и цигари от децата в България.

Близо една трета от учениците между 7 и 12 клас в софийските училища са твърди пушачи, а всяко четвърто момче се е напивало с алкохол повече от 15 пъти. Това показват данни от изследване на МБМД сред 2200 младежи на възраст от 13 до 18 години, направено по поръчка на Столичната община. Според изследването на 50 процента от учениците в София е бил предлаган наркотик, а една трета от всички ученици са пробвали най-разпространения наркотик – марихуаната.

Сред учениците-пушачи преобладават момичетата, а първата цигари се пали на възраст между 12 и 16 години, пише dariknews.bg.

В пиенето на алкохол момчетата преобладават над момичетата при употреба на повече от едно питие на ден. Една трета от учениците никога не са се напивали, а 10% от момичетата са препили повече от 15 пъти, сочи изследването.

Любимите напитки и употребата на сънотворни вещества според данните. Всеки десети ученик употребява комбинация от сънотворни, успокоителни и хапчета с алкохол.

Според изследването преобладаващата част от учениците в София смятат, че употребата на алкохол и наркотици е сериозен риск за здравето, а наркоманията е проблем за цялата страна.

Снимка: Zdraven.bg