Алцхаймер се открива десетилетия преди симптомите

мозък

Учени за пореден път доказаха, че болестта на Алцхаймер може да се установи две десетилетия преди първите симптоми.

Болестта на Алцхаймер може да бъде открита 20 години, преди първите симптоми да се появят, съобщават учени, цитирани от британския вестник Telegraph.

Според изследователи от шведския институт Каролинкска и Университета в Упсала, Швеция, в мозъка се появява пробуждане на болестта десетилетия, преди тя да покаже други свои проявления. Това означава, че в бъдеще лекарите ще са способни да кажат кои хора ще се разболеят от коварното заболяване, докато все още тя може да бъде парирана чрез медикаменти или промяна в начина на живот.

В момента се провеждат тестове за лечения, които могат да забавят развитието на деменцията и да станат достъпни до няколко години. По тази причина тестовете за ранно откриване на заболяването са особено важни за лечението.

Изследователите са проследили здравословното състояние на няколко семейства, за които е известно, че насят ген, наличието на който прави по-вероятно развитието на Алцхаймер. Участниците са преминали тестове за памет и скенер на мозъка.

При носителите на характерния ген се забелязват възпалителни промени, известни като астроцитна активност, близо 20 години преди началото на проблемите с паметта, характерни за Алцхаймер. Астроцитите са вид мозъчни клетки, които се увеличават след травма и помагат за възстановяването.

Учените също така са установили прозорец от около 17 години, по време на който амилоидните плаки в мозъчната тъкан, които предизвикват деменция, започват да нарастват.

Възпалителните промени под формата на увеличени нива мозъчни астроцити се смятат за ранен индикатор за началото на болестта, обяснява проф. Агнета Нордберг от института Каролинска, цитиран от агенция БГНЕС. Астроцитна активност отбелязва пик грубо 20 години преди очакваните симптоми, след което спада, в контраст с амилоидните плаки, които се увеличават постоянно във времето, докато не се появят клиничните симптоми.

Според изследването, ако се работи върху първоначалната причина за възпалението, може да се избегне формирането на амилоидни плаки.

Предишни изследвания на три различни екипи от германски, британски и испански учени също показват, че болестта на Алцхаймер може да се открие няколко десетилетия преди появата на първите й симптоми.

Илюстрация: NIH Image Gallery