Алцхаймер се предава по кръвен път


епруветка

Болестта на Алцхаймер е заразна и се предава по кръвен път.

Биолози откриха свидетелства, че болестта на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава чрез преливане на кръв.

Тези изводи на канадски учени са публикувани в статия в специализираното списание Molecular Psychiatry на 31 октомври 2017 г.

Ние доказахме, че „причинители“ на болестта на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък успя да проникне в мозъка на втория гризач и да стартира процеса на дегенерация на нервната тъкан, заяви Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

През септември 2015 г. британски учени, които изучаваха мозъка на хора, починали от т. нар. болест луда крава, установиха, че болестта на Алхаймер в действителност може да се предава от човек на човек в резултат на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони.

Прионът (съкращение от протеинна инфекциозна частица) е необикновен вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Те са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-хазяин, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята ненормална структура.

Това за пръв път постави учените пред свършения факт, че болестта на Алцхаймер може да е заразна. Както те вече откриха през тази година, приносител и източник на прионите могат да бъдат някои бактерии.

Снимка: Рубен Страйер

loading...