Ананас срещу коронавирус?

ананас

Съединение в ананаса помага в борбата срещу коронавируса, твърдят два независими екипа учени – от САЩ и от Австралия.

Могат ли ананасите да се окажат лек в борбата срещу Covid-19? Резултатите от американско изследване са обнадеждаващи.

Авторите му от Медицинския център към Университета на Небраска съвместно с колеги от Центърът за оценка и изследване на биологичните продукти към Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ са установили, че ензимът бромелаин в ананаса или стъблата му може да се използва като антивирусен агент не само срещу Ковид-19, но и срещу потенциални бъдещи коронавирусни огнища.

Настоящото проучване показва, че протеолитичният ензим бромелаин потиска активността на вируса SARS-CoV-2, оказвайки ефект едновременно върху три компонента, за сметка на които патогенът попада в тялото и започва да се размножава, провокирайки болестта Ковид-19.

Предишни изследвания са демонстрирали, че бромелаинът може да се прилага като терапия при пациенти, страдащи от възпаления и болка. Съединението освен това се абсорбира добре и има продължителна биологична активност. Всички тези предимства на ензима могат да бъдат използвани и в лечението на болни от Ковид-19, отбелязват изследователите.

бромелаин

Резултатите от проучването за действието на ананаса срещу коронавируса са публикувани на 16 септември 2020 г. в bioRxiv в очакване на официална публикация.

По-рано, на 19 август 2020 г., австралийски учени обявиха, че са започнали тестване на лечение на Ковид-19 с лекарство, създадено за лечение на рак, което се произвежда от ензим в ананаса.

Лекарството се нарича BromAc, който се произвежда от същия ензим в ананасите, за който пишат американските учени – бромелаин. Той разтваря белтъчините, които Covid-19 използва за заразяване на човешки клетки.

Лекарството е преработено в назален спрей (за нос), чрез който изследователите се надяват да спрат разпространението на вируса от носа и гърлото към белите дробове. Очакват се изпитания върху пациенти в Кралската болница в Мелбърн, Австралия.

BromAc се разработва от 11 години и вече е изпитан при 36 пациенти с рак, като удължава живота им и е установено, че е безопасен за употреба от хора.

„Резултатите от нашата лаборатория показват, че новото лекарство, спреят за нос BromAc, прави развитието на Ковид-19 неефективно, спирайки го да заразява други клетки. Надяваме се, че резултатите ще покажат, че лечението може да ограничи коронавируса в носа и гърлото и да предотврати белодробна инфекция и да спре заразените пациенти да предават живия вирус“, каза проф. Дейвид Морис за астралийските медии.

През юли 2020 г. е публикувано друго изследване, което предполага, че киселото мляко помага срещу коронавируса.

Снимка на ананас: Security; илюстрация на действието на бромелаин: Университета на Небраска