Ананас, ягоди и череши подтискат апетита за сладко

ананас, ягоди и череши

Ананасите, ягодите и черешите помагат за намаляване на апетита за сладко.

Продукти с висока хранителна плътност като ананаси, череши, ягоди, кисело мляко и натурално фъстъчено масло, могат да помогнат за намаляване на апетита за сладко, пише БТА, позовавайки се на публикация на американски диетолози от Кливландската клиника от 29 юли 2024 г.

Ана Тейлър и Кристин Къркпатрик от Клиниката в Кливланд припомнят, че да се преоделее пристрастяването към захарта може да бъде трудно.

Желанието за сладко зависи до голяма степен от цялостното качество на диетата и хранителните навици. Някои от тях, като например пропускането на закуската и липсата на пълноценен обяд, могат да увеличат апетита за консумация на храни със съдържание на захар.

Опитите за пълен отказ от сладкото често имат обратен ефект – силен глад и компулсивно преяждане с бързи въглехидрати.

Кристин Къркпатрик обяснява, че всеки човек се нуждае от индивидуален подход, за да намали приема на захар. С течение на времето вкусовите рецептори свикват с по-малко сладко, така че намаляването на апетита за него е въпрос на време.

За по-лесно отказване от сладкарски изделия и напитки със съдържание на захар диетолозите препоръчват да се наблегне на сладки продукти, богати на хранителни вещества. Сред тях са натурално кисело мляко, ягоди, череши, ананаси и фъстъчено масло. Вместо изкуствени подсладители, специалистите по хранене съветват диетата да включва умерени количества пчелен мед или кленов сироп.

Снимки: ананас: alexman89; ягоди: croisy; череши: klimkin / Pixabay