Антибиотиците причиняват рак, а в България се продават свободно

Антибиотиците са вредни, употребата им дори може да доведе до рак на дебелото черво.

Това съобщи за вестник Монитор генерал-майор проф. Никола Александров от Военномедицинската академия в София.

Антибиотиците провокират дисбактериоза в дебелото черво, от която пробиотиците, които подсилват имунната система, се унищожават. В резултат се активизират вредните микроби, а в дебелото черво се развиват гнилостни процеси. Следва срив на имунната система, повишаване на холестерола и тумори.

Проф. Александров изтъква, че пробиотикът лактобацилус булгарикус в дебелото черво, какъвто има и в киселото мляко, предотвратява карциномните процеси и препоръча при лечение на заболяването лекарите да наблягат на пробиотици, а не да изписват безконтролно антибиотици, както се практикува сега.

Антибиотиците са опасни за човешкото здраве, те стават все по-безполезни при лечението на редица заболявания. Това става ясно от доклада на Бялата книга Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г., който депутатите от Европейския парламент приеха. В документа се препоръчва на всички страни членки да ограничат употребата им, като се подчертава, че те дори могат да бъдат изключително вредни за човешкия организъм.

Антибиотиците стават все по-безполезни, тъй като резистентността към тях се увеличава. Евродепутатите настояват да се затегне контролът върху продажбата и тези медикаменти да се предлагат срещу рецепта, като се изписват само в краен случай.

В България всеки може да си купи антибиотик без рецепта. Ние сме на първо място в света по свободната им продажба, личните лекари пък ги предписват за щяло и нещяло, коментира проф. Никола Александров. По думите му в нашите аптеки все още може да се купи дори гентамицин. С наредба на Министерството на здравеопазването медикаментът не се препоръчва, но все още се изписва от джипитата.

Снимка: Samantha Celera