Антиутопията Тъмна дарба или как специалните деца се борят за оцеляване

Тъмна дарба

Деца със свръхестествени сили се борят срещу заплахата за оцеляването на света във фантастичният трилър Тъмна дарба.

Екранизацията по бестселъра на Александра Бракен пренася в постапокалиптичен свят, в който деца със способности като на X-men се борят за оцеляване.

Неочакван мощен вирус покосява всички деца на планетата, а имунитетът на малкото оцелели малолетни се крие в тяхна паранормална дарба. Повечето от тях са прибрани в брутални правителствни лагери уж за рехабилитация, а малкото измъкнали се биват преследвани от властите и ловци на глави.

Главната героиня – 16-годишната Руби, е една от малкото измъкнали се от такъв страшен лагер. Тя се присъединява към група три деца, избягали от подобен център. Лиъм, техният смел водач, се влюбва в Руби. Следват гонитби и перипетии, за да достигнат единственото място, за което знаят, че е безопасно за деца като тях.

Филмът е екранизация по бестселъра на Александра Бракен, който е първа книга от нейната трилогия (Тъмна дарба, Неизчезваща и По залез) и е подходящ за всички любители на света на X-men, Дивергенти, Лабиринтът и истории като Кери/Подпалвачката на Стивън Кинг.

Тъмна дарба е дебютът в игралното кино на режисьорката Дженифър Ю Нелсън, популярна с работата си по анимационна поредица Кунг-фу панда.

Във филма участват Аманда Стенбърг (Игрите на глада) в ролята на Руби Дейли, Харис Дикинсън (Плажни плъхове) в ролята на Лиъм Стюърт, Мия Сеч (American Horror Story) в ролята на Зу, Скайлан Брукс (Обратен гард) в ролята на Чъбс, Манди Мур (сериала This Is Us) в ролята на Кейт, Патрик Гибсън (сериала The OA) в ролята на Кланси Грей, Лидия Джуит (Скрити числа) в ролята на малката Руби и Гуендолин Кристи (сериала Game Of Thrones) в ролята на лейди Джейн.

Нелсън режисира по сценарий на Чад Ходж, известен като създател, сценарист и изпълнителен продуцент на сериалите Good Behavior на TNT и Wayward Pines на Fox.

Шон Леви и Дан Ливайн от компанията 21 Laps (сериала Stranger Things на Netflix, Първи контакт) са продуценти, а Джон Х. Старк и Дан Коен са изпълнителни продуценти.

„Филмът разказва за децата, които използват тези сили, за да оцелеят, има много екшън, но и много драматични моменти“, казва режисьорът Дженифър Ю Нелсън.

Тъмна дарба

Тъмна дарба е адресиран към зрителите, които ще се идентифицират с героите и ще могат да се разпознаят в този кошмар. „Искахме това да изглежда съвсем истинско, все едно, че е част от ежедневието ни и го знаем“, казва Нелсън. „Именно затова тези сили са уникални, те се открояват на фона на нашата нормална реалност. Трябва да можеш да си представиш, че излизаш навън и виждаш някой, който прави тези невероятни неща, затова не искахме действието във филма да се развива далеч във времето, или в бъдещето, или на някое неопределено място. Искахме зрителите да повярват, че всичко това може да се случи“.

„Мисля, че повече от всякога сме наясно с факта, че не сме вечни“, казва Гуендолин Кристи, която играе ловеца на глави лейди Джейн. „Живеем в бурни времена и в следствие на това чувстваме тези утопични истории все по-близки до нашия живот, защото опасността да станат реалност е все по-голяма“.

„Мисля, че тази история е класическа“, добавя продуцентът Дан Левайн. „Тя е толкова универсална в това, че е за деца, които стават тийнейджъри и разкриват, че са различни, което е неразбираемо за останалите хора, особено възрастните и членовете на правителството. Затова ги затварят в лагери. И историята следва тези деца, които порасват и се научават да отстояват и защитават себе си. Мисля, че докато израстваме, често се сблъскваме със страха от това дали се вписваме някъде и с опитите да получим одобрение“.

„Тази история е за свят, който не е по-различен от нашия“, отбелязва Аманда Стенбърг, която играе ролята на Руби Дейли. „Но се случват някои драстични неща. По-голяма част от децата по света са мъртви. А оцелелите деца са развили тези необясними умствени способности. И заради тези способности възрастните се страхуват от тях и ги затварят в лагери. Специално тази история разказва за момиче, което избягва от такъв лагер и за това какво се случва, след като тя разбира, че е изоставена от собственото си семейство“.

„Всеки, който е бил тийнейджър, може да се припознае в тази история“, казва Левайн. „И мисля, че това е наистина уникално. Когато хората гледат трейлъра на филма и после отидат да го гледат в кината, ще разберат, че той е актуален за днешния ден, че е за нещо напълно реално, което може да се случи утре, независимо от фантастичните елементи и невероятните сили. Струва ни се много по-нормален и реален и действието в него се развива в утрешния ден, за разлика от някое далечно тоталитарно бъдеще, в което царува нов световен ред“.

„Има няколко важни теми, които са в основата на филма“, казва Леви. „Това е до голяма степен филм за принадлежността и той е за деца с невероятни сили, но всеки знае какво е да се бориш в търсене на своята идентичност. Това търсене достига своя пик в края на пубертета, и именно на него е посветен нашият филм“.

Тъмна дарба

„Става въпрос за малка група деца със свръхчовешки възможности, които те не разбират напълно, но разкриват помежду си, докато бягат от властите. Става въпрос за начина, по който те се свързват и могат да разчитат един на друг, докато издирват други като тях. Филмът може да засяга тягостни теми и събития, но е изпълнен с надежда. Всъщност той е за възможността за свързване и възможността за приемане“, казва Леви.

„Това е филм за хора на всякаква възраст“, отбелязва Нелсън. „Той не е само за това какво е да си тийнейджър. Всеки е преминавал през фаза, когато не се е чувствал комфортно в кожата си. Той е за това да се изправиш срещу нещата, които не те правят щастлив, които смяташ за свой недостатък, но ще успееш да намериш начин да преодолееш. Да имаш възможност да разбереш какво те прави уникален и да използваш това като своя сила. В началото главната героиня няма никакви свръхсили, тя е уплашена и се срамува от това, което е. До края обаче силите й нарастват. Сега тя може да прави неща, които не си е и представяла. Всеки може да се идентифицира с подобно развитие“.

С опит в анимацията и пристрастия към кунг-фу и екшън филмите, Нелсън е идеалният избор за режисьор на това екшън приключение с женски главен персонаж.

„Хубавото в този филм е това, че събира толкова различни елементи, и единственият начин да се получи филм с толкова вълнуващи моменти е да разполага с таланта на Джен, която държи всичко да е заснето, както го е планирала. Тя нарисува целия филм под формата на сториборд и засне всеки кадър точно по съответната рисунка“, казва операторът Крамер Моргентау. „Джен споделя съвсем ясно и кратко от какво се нуждае и се отличава с богат визуален стил, резултат от работата й в анимацията“.

Премиерата на Тъмна дарба в българските киносалони е на 3 август 2018 г., разпространяван от Александра Филмс.