Апатия в работата вреди повече от депресия


апатия

Загубата на интерес към работата е по-лоша от депресията.

Когато човек загуби интерес към работата си в службата, ефектът е по-лош от депресията и подобна апатия не е добра за психическото здраве.

При анкетирани 480 души, 80 процента от тях редовно са изпитвали страдания на работното място установиха швейцарски учени, цитирани от агенция БТА.

Това състояние е предизвикано заради загуба на базови ценности при изпълнението на служебните задължения.

Един от факторите, значително утежняващи професионалната дейност, са многобройните отчети, чиято подготовка и оформяне губи много време. Тези документи в никакъв случай не кореспондират с професионалната дейност на служителите, но на тяхната основа много често се формира мнението на ръководството за професионалните успехи на специалиста.

Именно заради несвойствената работа и заради рутинните процеси хората нерядко попълват статистиката на тъй-наречената социална конверсия. Разочаровайки се от едно работно място, човек изцяло сменя своя профил на дейност.

Психологическата вреда, която може да бъде нанесена на човек, който работи не по своята квалификация, е сравнима с клиничните депресии. Отсъствието на смисъл в работата може да се превърне в проблем на века, смятат тези учени.

Снимка: Травис Айзъкс

loading...