Апетитът може да бъде контролиран

Апетитът може да бъде контролиран, категорични с аучените. Защо?

Изследователи установиха група от мозъчни клетки, които упражняват контрол върху апетита и те може да са основна причина за проблеми с храненето като затлъстяване.

Учени от Университета на Източна Англия обявиха, че апетитът не е фиксиран с раждането и може да бъде контролиран.

Експерименти върху гризачи установиха, че клетки, наречени таницити, които се намират дълбоко в пихоталамуса, регулират нивото на апетита. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal Of Neuroscience, цитирано от агенция BBC.

Преди се смяташе, че нервните клетки в мозъка, свързани с регулирането на апетита, се генерират в ембриона в утробата и не могат да се променят.

Новото изследване на британските учени върху тиноцитите в мозъка на млади и възрастни гризачи показва как тези клетки регулират апетита. Изследователите подробно проучили хипоталамуса на мозъка – частта, за която е известно, че регулира съня, разхода на енергия, апетит, жажда и други жизненоважни функции, като се концетрирали върху регулирането на апетита. Те открили, че някои клетки добавят неврони в мозъка, свързани с веригата за регулирне на апепит, след раждането и при възрастни.

Ръководителят на изследването д-р Мохамед Хаджихосейни от Училището по биология в университета заяви, че откритието може в крайна сметка да предложи трайно решение за борба със затлъстяването – но това ще отнеме до пет или 10 години, за да се обобщят резултатите и върху хората.

Това изследване показва, че мрежата от неврони, която контролира апетита, не е фиксирана количествено и би могло да й се повлияе, за да се справим с хранителни нарушения, пояснява ученият.

Следващата стъпка е да се дефинира групата гени и клетъчните процеси, които регулират поведението и дейността на клетките танисити. Тази информация може да помогне да бъдат създадени лекарства, които да повлияят върху невроните, регулиращи апетита, споделя специалистът.

Макар за момента да няма решение за контролиране на апетита, ученият е убеден, че разрешаването на проблема със затъстяването, е свързано върху мозъчните клетки, регулиращи апетита.

Снимка: eyeliam