Апигенин за здрав мозък


магданоз

Вещество в билки като магданоз, лайка и мащерка подобрява връзката между мозъчните клетки.

Флавоноид, който се среща в магданоз, лайка, мащерка и червени чушки, стимулира формирането на неврони и връзката между мозъчните клетки, установиха бразилски учени, цитирани от агенция ЮПИ.

Името на биосъставката е апигенин. Неврони, третирани с него, показват увеличено формиране на синапси. А здравите връзки между невроните са от изключително значение за доброто функциониране на мозъка и за укрепването на паметта.

Ръководителят на екипа от университета в Рио де Жанейро Стивънс Рехен приложили апигенин директно върху стволови клетки в лабораторни условия в чинийки на Петри. След 25 дни клетките се превърнали в неврони.

От своя страна невроните, третирани със същата съставка, образували по-силни и по-комплексни връзки помежду си.

Ние открихме ново поле за изследване в тази област, използвайки апигенин, заяви Рехен, цитиран от агенция БТА. Вече можем научно да докажем, че храните, богати на флавоноиди, могат да повлияят благоприятно на формирането на неврони и на начина, по който те комуникират с мозъка.

Снимка: Кевин Дули