Аптеките в България продават лекарства с изтекъл срок и без рецепта през летния сезон 2010

През летния сезон 2010 аптеки продават лекарства с изтекъл срок на годност – това е показала проверка на Изпълнителната агенция по лекарства, съобщи за Дарик Радио нейният директор Александър Янков.

Около 40% от установените нарушения през лятото на 2010 г. са за отпускане на лекарствени продукти без рецепта. При 30% от проверените обекти в същия период медикаментите не се съхраняват правилно.

От агенцията са затворили аптеки в Златни пясъци, защото не са имали разрешителни за работа.

По думите на Янков, фармацевтите не съхраняват правилно лекарствата, тъй като липсвала вентилационна система в някои помещения.

Александър Янков препоръча на пациентите да проверяват срока на годност на лекарствата, които купуват, а Zdraven.bg съветва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гледа този срок, а ако не е ясно изписано – да бъде попитано в аптеката при покупка (ако вече сте платили, а решите да въренете лекарството и не сте напуснали аптеката, можете да го сторите на място чрез представяне на фискалния бон, а при отказ – да се оплачете).

Янко съобщи още за нарушители, които през летния сезон продават лекарства във фоайетата на хотели по Черноморието, затова проверките там ще продължат до края на септември 2010 година.

Снимка: sxc.hu