промо

Аптечният туризъм – единствена възможност за лечение на българите


аптека

Защо родители на деца с редки заболявания се превръщат в аптечни туристи? У нас няма определени лекарства поради ниската им цена и малката печалба за производителите.

След закриването на Фонда за лечение на деца родители на деца с редки и онкологични заболявания ще се превърнат в аптечни туристи, за да търсят нерегистрирани лекарства, които досега фондът е заплащал.

Аптечният туризъм, който се изразява в пътуване до чужбина за закупуване на неразрешени лекарства в България, се явява единствена възможност за много пациенти да получат своето лечение. Това обявиха в националния пресклуб на БТА на 7 февруари 2019 г. пациентски организации, които отчетоха, че за последните 3 години е отменена регистрацията на родния пазар на над 1500 медикамента.

Аптечният туризъм е единствената възможност да се осигури лечение с нерегистрирани лекарства, каза Ваня Добрева, председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

По думите й има заболявания, които се повлияват много добре от определени лекарства, но те не са регистрирани в страната ни. Липсата им, според Добрева, е изтеглянето им от България поради ниската им цена и ниската печалба за производителите.

Посочен бе пример с лекарство за адренална недостатъчност, което няма регистрация у нас. Здравните власти отказали такава, информира Добрева.

След като и през този абсурд преминахме, решихме сами да закупим, направихме коледна кампания, продавахме картички. Опитахме се да го поръчаме от над 10 страни, не беше възможно. На едно място искат рецепта, на другото го дават от болницата и най-накрая една лекарка, която е в Турция, ни помогна с кореспонденцията и ни го изпратиха, но пратката е на митница Варна и не може да бъде освободена. Някои от лекарствата, които си купуват пациентите от чужбина, не са регистрирани в страната ни, имаме сериозни проблеми с митниците, част от медикаментите са термолабилни, допълни още Добрева.

Пациентите настояват да има възможност за намаляване на таксите за регистрация в Изпълнителната агенция по лекарства в случаите, в които притежателят на разрешение за употреба докаже, че лекарството ще се продава на малък брой пациенти и цената на лекарството е ниска. Според тях трябва да има възможност и доставка на нерегистрирани лекарства да се осъществява и от страни извън ЕС.

Болните предлагат да се създаде фонд, който да реимбурсира нерегистрирани лекарства.

Снимка на аптека в Швейцария: Маркус Баумелер

loading...