Арктически вълк клонираха за пръв път (ВИДЕО)

арктически вълк

Китайски учени клонираха арктически вълк за първи път в света.

Китайски учени клонираха за първи път в света арктически вълк (Canis lupus arctos), като първото кученце се е появило на бял свят през юни, а второто ще се появи през следващите дни. Това заяви главният изпълнителен директор на „SinoGene“ Ми Джидун на 21 септември 2022 г., цитиран от агенция БГНЕС.

„Преди сто дни се роди първият в света клониран арктически вълк, организирахме пресконференция, за да отбележим заедно този важен ден, и вярвам, че това е не само постижение на „SinoGene“ и полярния парк в Харбин, но и наш нов опит и пробив в защитата и размножаването на застрашени диви видове. От началото на проекта през 2020 г. до раждането на здраво вълче през юни тази година, след много трудности и изпитания, поглеждайки назад, осъзнаваме, че всичко си е заслужавало“, каза Ми Джидун по време на представянето.

На 30 септември 2022 г. зоологическата градина в североизточния китайски град Харбин показа новия питомец – вече тримесечно клонирано полярно вълче, съобщи агенция БТА.

Животното е създадено от кожни клетки на дива вълчица, наречена Мая. Износено е от сурогатна майка бигъл. На три месеца то е здраво и живее със сурогатната си майка в зоопарка Поларленд.

„Клонирането е ефективен начин за запазване на генното разнообразие и увеличаване на популацията“, каза Лай Лянсюе от Институтите по биомедицина и здраве в Гуанчжоу. Очаква се да се роди скоро и втори полярен вълк.

Първото вълче се ражда в лабораторията „SinoGene“ в пекинския район Чанпин на 10 юни 2022 г. по поръчка на полярния парк Харбин със соматични клетки, взети от кожна проба на женски див арктически вълк на име Мая, докаран в полярния парк Харбин от Канада през август 2006 г. Куче от породата бигъл е станало сурогатна майка, която да износи вълчето.

Ми Джидун обясни, че процедурата е безопасна за кучетата, и отбелязва, че здравето и продължителността на живота на клонираните индивиди не се различават от тези на нормалните. Например вълчицата Мая е доживяла до 17 години и починала през август 2021 г., но година преди това станала донор на клетки за клониране на вълчетата.

Джао Джианпин, заместник-генерален директор на „SinoGene“, заяви, че при раждането си малкото е тежало 520 грама и е било дълго 22 сантиметра, като на 11-ия ден след раждането е тежало над килограм, на 31-ия ден е тежало 2599 грама, а на 60-ия ден – 4565 грама.

Полярният вълк, наричан също Бял вълк, принадлежи към семейство Кучеви. Обитава Северна Канада и Гренландия.

Компанията заяви, че технологията за клониране дава надежда за спасяването на застрашени или вече изчезнали видове, тъй като клетките, запазени чрез замразяване и други техники, могат да се използват за клониране на екземпляри от дадено животно в бъдеще, което е начин за спасяване на много видове.

Клонирането произвежда генетично идентични индивиди без генни модификации.

Индивидите, създадени чрез технологията за клониране, запазват способността си да се възпроизвеждат и могат да създават потомство, а жизненият им цикъл и функции не се различават от тези на обикновените индивиди. Технологията за клониране не само не ограничава генетичното разнообразие, но и го увеличава, уверяват от компанията.

През 2017 г. „SinoGene“ привлече вниманието на целия свят, след като в лабораторията им беше създадено първото в света куче, отгледано от соматична клетка чрез генно нокаутиране (техника на молекулярната генетика, при която даден ген се отстранява или се прави неработещ в даден организъм). Кучето, наречено Лун Лун, е клонинг на кучето бигъл Пинго, което е отгледано в „SinoGene“ през декември 2016 г. На свой ред Пинго е първото куче в света, отгледано по метода на генното редактиране.

Снимка на арктически вълк: balzekaitegita / Pixabay