Ароматни вани за здраве

Ароматните вани носят здраве.

Ароматните вани са водни процедури за лекуване и профилактика на различни заболявания, пише krisazz.com. Според древен индийски трактат билковите вани имат десет преимущества: придават яснота на ума, свежест, бодрост, здраве, сила, красота, подмладяват, имат почистващ ефект, придават приятен цвят на кожата и разкрасяват тялото и душата.

Ароматните вани в домашна обстановка трябва да се провеждат само след консултация и по предписание на лекар по отношение на методиката и дозировката на ароматните вещества. В резултат на баните се подобрява функционалното състояние на органите и системите на организма, повишава се вътреклетъчната обмяна на веществата, което засилва съпротивителните сили на организма. Чрез обонянието целебно въздействие оказва и силната приятна миризма на използваните отвари от ароматни растения или на получените от тях етерични масла.

В зависимост от естеството на заболяването се предписват няколко вида бани: прохладни(25–33°С), неутрални (34–36°С), топли (37–39°С) и горещи (40–42°С).

Хладките и прохладните вани оказват общо тонизиращо действие, стимулират функциите на сърдечно-съдовата и нервната системи и повишават обмяната на веществата.

Неутралните и топлите вани намаляват болките, понижават мускулното напрежение, успокояват нервната система и подобряват съня.

Горещите вани засилват потоотделянето и обмяната на веществата, но изтощават организма. След назначаване на определена ароматна водна процедура, водата трябва да се темперира до предписаната температура и да се премери с термометър.

Времетраенето на баните също трябва да се спазва стриктно. Горещите и хладките бани обикновено са най – кратки: 3 – 5 минути, топлите са със средна продължителност: 10 – 15 минути и най- дълготрайни са неутралните: 30 – 35 минути. Установено е, че най – добрият лечебен ефект от топлите и неутралните вани е вечер ? до 1 час преди сън, а на горещите и хладките – следобед около 14 – 15 часа. Не е желателно ароматните вани да се прилагат непосредствено след хранене, тъй като се натоварва сърдечно- съдовата система и се затруднява храносмилателния процес.

След ваната тялото не трябва да се изплаква с чиста вода, а пациентът облича хавлиен халат и с него ляга в предварително затоплено легло, като се покрива до раменете и почива в продължение на 30–50 минути. Като добавка за вана може да се използват готови етерични масла или есенции от ароматни растения закупени от аптеката. Дозата е за вана от 200 литра. За нея са необходими 7–10 капки до 1.2 чаена лъжичка от съответното етерично масло, което се сипва във ваната в предварително загрятата вода и се разбърква с въртеливо движение, описващо голяма осмица.

За един курс се назначават 12 – 15 водолечебни процедури, които се правят най-често през ден или всекидневно с 2 почивни дни в седмицата.

Снимка: Jyn Meyer

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: