Артериите на прекалено пълните деца са като на хора на средна възраст

Артериите на прекалено пълните деца могат да се запушват като артериите на човек на средна възраст, съобщават изследователи.

Това натрупване на мастна плака означава, че децата са изложени на риск от сърдечен удар или от инсулт още на 30-годишна възраст, според изследването, представено на срещата на Американската сърдечна асоциация в Ню Орлийнс.

Eкипът учени е използвал ултразвук, за да измери дебелината на вътрешните стени на вратните артерии на 70 прекалено пълни деца на средна възраст 13 години, и са открили, че състоянието на техните артерии е по-типично за хора на 45 години.

Пълнотата при децата нараства на много места по света. Последното проучване сочи, че затлъстяването може да започне да поставя основата на сърдечно-съдови заболявания в много ранна възраст. Децата, участвали в изследването, са показали високи нива от липопротеинът, известен като “лош холестерол”, ниски равнища на липопротеина, известен като “добър холестерол” и повишени нива на масти в кръвта, известни като триглицериди. Четиридесет от изследваните деца са били прекалено пълни.

Оптимистичната нотка в изследването идва от препоръката на учените към тези деца – да намалят теглото и да се занимават повече с физически упражнения. Понякога, обаче, са необходими и специални препарати за понижаване на холестерола, въпреки крехката възраст на пациентите, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Ed Yourdon