Артишокът – любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

ястие с артишок

Защо артишокът е любим зеленчук в Италия? Отговорът – носи здраве и дълголетие.

Ястията от артишок са изключително разпространени в средиземноморската кухня, но все още набират популярност в заведенията в някои европейски градове. Този зеленчук може да бъде предястие, гарнитура, основно ястие или една от съставките на салати. Гастрономите го консумират консервиран в масло, пълнят го с месо и го добавят към ризото. Той е много полезен за човешкия организъм.

Артишокът е многогодишно тревисто растение от семейство Астри, наподобяващо пъпки или съцветия с лилаво-зелен цвят. Легендата разказва, че когато Зевс видял Кинара – красива млада смъртна, той я превърнал в богиня. Жадувайки за дом, Кинара се промъкнала обратно в света на смъртните. Когато Зевс открил измамата, той я превърнал в артишок, разказва агенция БГНЕС.

Научното име на артишока – Cynara scolymus – отразява тази митологична история.

Историците смятат, че артишокът е бил култивиран от маври от Северна Африка около 800 г. и че сарацините (номадско бедуинско племе, което живеело по границите на Сирия) са го пренесли в Италия. Това може да обясни как арабската дума al-qarshuf, означаваща “магарешки бодил”, се превръща в articiocco (“артишок”).

Римляните са събирали съцветията и са ги консервирали в мед. Легионерите вземали артишок със себе си по време на дълги пътувания, тъй като вярвали, че ако го изядат преди решителна битка, той ще им даде сили и ще ги изпълни с кураж.

Известни са повече от 40 сорта артишок. Но най-разпространени са няколко от най-вкусните и най-лесни за отглеждане: зелените и слънчевите сортове.

Ползите на артишока за здравето

Източник на хранителни вещества

Артишокът е богат на витамин C и витамин A, желязо, калий и антиоксиданти. Пълното съдържание на един среден артишок е приблизително:

  • 64 калории;
  • 0.4 г мазнини;
  • 7 г фибри;
  • 14.3 г въглехидрати;
  • 3.5 г протеини (белтъчини);
  • 1 г захар.

Артишокът съдържа много протеини

Артишокът съдържа повече белтъчини от много други зеленчуци – 3.5 грама на порция. Проучване, публикувано в „Journal of the American College of Cardiology“ през 2017 г., установява, че тези, които консумират повече растителни, отколкото животински протеини, имат по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

Артишокът е богат на фибри

Фибрите подпомагат храносмилането и поддържат чувството за ситост. Средностатистическият артишок съдържа около седем грама фибри (това е повече от една четвърт от препоръчителната дневна доза).

Артишокът е пълен с инулин – уникална форма на фибри, която помага за предотвратяване на запек и подобрява усвояването на минерали като калций. Според проучване, публикувано в „British Journal of Nutrition“ през 2010 г., инулинът действа и като пребиотик, което означава, че помага на организма да поддържа здрави черва.

И това не е всичко. Артишокът е с високо съдържание на полифеноли, които възстановяват увредените клетки, компрометиращи имунната функция.

Артишокът укрепва имунната система

Портокаловият сок не е единственото средство за отблъскване на настинките. Редица диетолози поставят артишока на първо място в списъка на храните, които укрепват имунитета и са богати на антиоксиданти. Артишокът съдържа повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, боровинките или черния шоколад.

Артишокът помага за намаляване на мастните натрупвания

Въпреки че нито една храна сама по себе си не може да ви отърве от излишните килограми, но проучване, публикувано в изданието „Pharmacological Research“ през 2018 г., установи, че артишокът помага да се контролира теглото. Анализ в списание „Nutrition and Diabetes“ установи, че тези, които спазват растителна диета, имат по-ниски нива на холестерола и индекс на телесната маса. Известно е, че храните с високо съдържание на антиоксиданти се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и водят до рак.

Снимка на ястие с артишок: Quim Muns / Pixabay