Артишок за по-добро храносмилане

Освен кулинарен деликатес, артишокът помага на храносмилането, откриха учени.

Д-р Йоханес Майер от университета на Вюрцбург в Германия твърди, че суровите листа на артишока са особено полезни при нарушени функции на черния дроб и жлъчката, цитира health.bg.

Листата съдържат 6% от важен елемент с горчив вкус -цианин, коxто липсва в сърцевината на зеленчука.

Горчивият вкус на цианина стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Веществото обаче се губи когато зеленчукът се готви, дори когато листа се варят за чай.

Листата на артишока действат добре и срещу липса на апетит, висок холестерол и съдови заболявания.

Dртишокът е един от незаменимите зеленчуци в диетичната кухня, тъй като в 100 гр. се съдържат само 40 ккал. Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, витамин В1, витамин В2 и витамин С, а освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.

В състава на зеленчука се открива и инулин, въглехидрат, който предизвиква подуване. Артишокът е особено богат на цинарин – мощен антиоксидант, който се свързва със свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите (нарушаване на жизнената активност на клетките в резултат на увреждане на клетъчната мембрана), обяснява bb-team.org.

В средноголям зеленчук, задушен или сварен, се съдържат: 4.2 гр протеини, по-малко от 1 мг мазнини, 13.4 гр въглехидрати, 114 гр натрий и 6.5 гр фибри.

Артишокът се използва като профилактично средство в терапията срещу диабет, подагра, целулит.

Екстракът от артишок е мощен хепатопротектор, т. е. съдържащите се в него активни вещества защитават клетките на черния дроб от действието на различни токсини и способстват за извличането от организма на шлаки, соли на тежки метали и други вредни вещества.

Ястията с артишок са полезни за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържат значително количество соли на калия и натрия, отличаващи се с алкално действие. Но при наличие на гастрит с понижена киселинност и понижено кръвно налягане, артишокът не е полезен.

Хората, които са алергични към артишок, трябва да избягват лекарства и добавки на основата на цианин, а тези със заболявания на жлъчката трябва да се консултират със специалист, преди да опитат лечение с препарати, съдържащи вещества от артишок.

Артишокът се препоръчва и като средство, предпазващо от атеросклероза.

Способността на артишокът да активира чревната дейност и да редуцира появата на запек го превръща и в добро средство при профилактика на хора с наднормено тегло.

Снимка: H Dragon