Аспержи помагат срещу диабет

аспержи

Аспержи помагат срещу диабет тип 2, установиха пакистански учени.

Изследователите, цитирани от агенция БГНЕС, откриха, че редовната консумация на зеленчука аспержи поддържа нивото на кръвната захар под контрол и в големи дози дори увеличава производството на инсулин в тялото – хормон, който помага за абсорбирането на глюкозата.

Ако не бъде лекуван, диабетът от втори тип увеличава опасността от сърдечен удар, слепота и ампутиране на крайници. Но ако бъде установен навреме, той може да бъде контролиран с диета и лекарства. Мазните храни и нездравословният начин на живот увеличават опасността от развиване на заболяването.

За да проверят ползите от консумация на аспержи, учените от университета в Карачи инжектирали на мишки химически вещества, предизвикващи диабет, с ниски нива на инсулин и високо съдържание на кръвна захар. След това те лекували половината с екстракт от аспержи, а другата половина с утвърденото лекарство срещу диабет глибенкламид.

Мишките били хранени с екстракта от аспержи в малки или големи дози всеки ден в продължение на 28 дни. След това били направени кръвни изследвания за установяване на промените в диабета.

Резултатите, публикувани в изданието „British Journal of Nutrition“ на 14 ноември 2012 г., показали, че аспержите намаляват нивата на кръвната захар, но не подобряват производството на инсулин в умерено количество. Само големи дози от екстракта оказали значително въздействие върху производството на инсулин от панкреаса, орган, който освобождава хормона в кръвообращението.

Снимка на аспержи: GiniMiniGi / FreeImages