Аспержи помагат срещу диабет

Аспержи помагат срещу диабет тип 2, установиха пакистански учени.

Изследователите, цитирани от британския в-к Dayly Mail откриха, че редовната консумация на зеленчука аспержи поддържа нивото на кръвната захар под контрол и в големи дози дори увеличава производството на инсулин в тялото – хормон, който помага за абсорбирането на глюкозата.

Ако не бъде лекуван, диабетът от втори тип увеличава опасността от сърдечен удар, слепота и ампутиране на крайници. Но ако бъде установен навреме, той може да бъде контролиран с диета и лекарства. Мазните храни и нездравословният начин на живот увеличават опасността от развиване на заболяването.

За да проверят ползите от консумация на аспержи, учените от университета в Карачи инжектирали на мишки химически вещества, предизвикващи диабет, с ниски нива на инсулин и високо съдържание на кръвна захар. След това те лекували половината с екстракт от аспержи, а другата половина с утвърденото лекарство срещу диабет глибенкламид.

Мишките били хранени с екстракта от аспержи в малки или големи дози всеки ден в продължение на 28 дни. След това били направени кръвни изследвания за установяване на промените в диабета.

Резултатите, публикувани в изданието British Journal of Nutrition и цитирани от агенция БГНЕС, показали, че аспержите намаляват нивата на кръвната захар, но не подобряват производството на инсулин в умерено количество. Само големи дози от екстракта оказали значително въздействие върху производството на инсулин от панкреаса, орган, който освобождава хормона в кръвообращението.

Снимка: Aleksandra P.