
Хапването на малко аспержи преди употреба на алкохол предпазва от махмурлук, доказаха учени.
Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в зеленчуците аспержи успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини.
В рамките на изследването, публикувано в изданието Journal Of Food Science, учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки, пише агенция БГНЕС.
Изследователите анализирали също така различните компоненти на полезните аспержи, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол. Учените стигнали до извода, че листа на аспержи съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.
Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото. Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержа, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.
Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно и с гъбички и възпаления и действа като диуретик.
Снимка: Александра П.
Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от пиянски видео клипове:
както и с песни за бира:
и вино: