Аспирин за зачеване

Медиците често изписват аспирин на жените, които са направили спонтанен аборт, но желаят отново да заченат. Ново проучване доказа, че аспирин помага за зачеване.

Американски специалисти от Националния институт по здравеопазване доказаха, че аспиринът в малки дози увеличава вероятността от зачеване и от раждане на нормално дете, съобщи в-к Mail Of Sunday, цитиран от агенция БТА.

Приемът на аспирин обаче не намалява риска от спонтанен аборт.

Медиците често изписват аспирин на жените, които са направили спонтанен аборт или са преживяли мъртво раждане, но желаят отново да заченат. Доскоро обаче не бяха извършвани експерименти, които да докажат правилността на този подход.

Наскоро американски учени са проверили ефекта на аспирина върху група доброволци, съставена от повече от 1000 жени. Те са били  разделени на две подгрупи, като на едните е даван аспирин, а на другите – плацебо. Здравословното състояние на жените е било наблюдавано 6 месеца. През цялото това време те са се опитвали да заченат.

В резултат на изследването е направен изводът, че между двете подгрупи не е имало разлики що се отнася до помятането.

Но ако жената неотдавна е направила спонтанен аборт или е имала мъртво раждане и всеки ден след това е пиела по една таблетка аспирин, е имала всички шансове да зачене и да роди здраво бебе.

В подгрупата на жените, пили аспирин, 78% са забременели по време на изследването.

В подгрупата на жените, приемали плацебо, делът им е бил 66%.

Приблизително 62% от жените от основната група са родили живо бебе, а при контролната те с били 53%.

Причината за ефективността на аспирина се крие в това, че усилва притока на кръв към матката.

Снимка: Alex Brown