Аспирин намалява риска от сърдечен удар

Аспирин намалява риска от сърдечен удар, твърдят учените.

Малките дози аспирин могат да понижат риска от сърдечни удари при хора, които никога не са имали такива, но медикаментът не намалява рисковете от удари или смърт от заболяването, сочат данните от ново изследване.

Хората трябва да се консултират с лекарите, преди да вземат това лекарство, което повишава риска от кървяща язва. Аспиринът понижава риска от сърдечносъдови събития и инфаркт на миокарда, посочва Алфред Бартлоучи от школата за обществено здраве към университета на Алабама и автор на изследването, цитиран от агенция Ройтерс.

Следователно, първоначалната превенция с аспирин понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт на миокарда, но не предотвратява трайно удари, сърдечно-съдова смъртност, смъртност от друго естество и коронарни сърдечни болести, допълва той. Изследването е публикувано в изданието American Journal of Cardiology през април 2011 г., пише агенция БГНЕС.

Около 100 000 мъже и жени на 45 години и повече са взели участие в изследванията. Някои от тях са били здрави, а някои са имали диабет, но никой не е имал болки в гърдите или други симптоми на боледуващо сърце.

Снимка: sxc.hu