Аспирин не помага срещу сърдечно-съдови заболявания

Хората без сърдечно-съдови заболявания не трябва да приемат аспирин като превенция от тях, защото не помага, а вреди.

Американската асоциация на кардиолозите спря да препоръчва аспирин като средство за предпазване от сърдечно-съдови заболявания при хора без такива.

Това се посочва в новите препоръки за превенция от сърдечно-съдови заболявания, разработени от Американската асоциация на кардиолозите и Американския колеж по кардиология, публикувани през 2019 г.

В продължение на десетилетия дневната доза аспирин се счита за лесен начин за предотвратяване на инфаркт, инсулт или други сърдечно-съдови кризи.

Досега лекарите препоръчваха специално на пациентите, прекарали инфаркт, да взимат редовно ниски дози аспирин, за да предотвратят втори сърдечен удар. Но ако хората не са прекарвали инфаркт, не им се препоръчва редовния прием на аспирин като превенция срещу заболяването. От него няма полза, а аспиринът не е съвсем безвреден.

“Говорим за здрави хора, които нямат познато сърдечно заболяване или не са прекарали инсулт, които вече приемат аспирин, за да предотвратят сърдечния удар или инсулт на първо място”, каза д-р Ерин Микос, една от авторите на препоръките, в изявление за Американската асоциация на кардиолозите.

Препоръка да не се приема аспирин не се отнася за хора, които вече са претърпели инсулт или инфаркт, или които са претърпели байпасна операция или процедура за поставяне на стент в своите коронарни артерии, подчертават учените.

Тези пациенти, които вече имат сърдечно-съдово заболяване, трябва да продължат да приемат ниски дози аспирин дневно или, както е препоръчано от техния личен лекар, за да се предотврати появата на повторно заболяване, каза Микос, асоцииран директор по превантивна кардиология в Центъра за превенция на сърдечносъдовите заболявания Чикароне към Медицински факултет на университета “Джонс Хопкинс” в Мериленд.

Екип от изследователи от Харвардския университет и Медицински център Bath Israel Deaconess установиха, че е масово разпространено взимането на аспирин сред населението. Техните наблюдения са публикувани в специализираното издание Annals of Internal Medicine на 23 юли 2019 г.

“Нашите констатации показват огромна нeобходимост практикуващите лекари да питат пациентите си за продължителното използване на аспирин и да ги съветват за важността на балансиране на ползите и вредите от него, особено сред по-възрастните хора и тези с предишно заболяване на язвата”, заяви водещият автор на изследването Колин О’Брайън Brien, доктор на медицинските науки и сътрудник в Медицинското училище в Харвард.

Още през 2018 г. учените развенчаха мита за аспирина. Според три значими проучвания, публикувани през 2018 година, и един основен анализ, публикуван през 2019 година, в който са разгледани 10 други проучвания, ползата от ежедневната ниска доза аспирин се компенсира от опасността от вътрешно кървене и други нежелани реакции при хора, за които се счита, че са на нисък или умерен риск за сърдечно заболяване.

Затова, ако си взимате аспирин без да сте болни от сърдечно-съдови заболявания, престанете веднага, защото аспиринът не помага за превенция, а само вреди.

Снимка на аспирин: Майк Стийли