Аспирин помага срещу някои видове рак

аспирин

Редовен прием на аспирин в малки дози понижава риска от рак.

Приемът на аспирин в малки дози в продължение на поне половин година значително понижава риска от някои онкологични заболявания, като при някои видове рискът спада почти наполовина.

Това показват резултатите от мащабно изследване на Хонконгския университет, Китай.

Наблюдението на учените е проведено сред повече от 600 000 човека в продължение на много години и е показало, че аспиринът е особено ефективен против онкозаболявания на храносмилателната система.

Рискът от заболяване от рак на черния дроб и рак на хранопровода се понижава с 47%, рак на стомаха – с 38%, рак на задстомашната жлеза – с 34%, а рак на дебелото черво и рак и правото черво – с 24%.

Продължителната употреба на аспирин в количество от 80 мг. дневно може значително да намали раковите заболявания на храносмилателната система, но и на други видове рак като левкемия, рак на белите дробове, на простата“, твърди професора от Хонконгския университет Келвин Цой, цитиран от изданието, цитиран от агенция БГНЕС.

Ученият обаче обясни, че има други видове онкологични заболявания, на които аспиринът не оказва никакво влияние. Сред тях са ракът на гърдата, ракът на пикочния мехур, на бъбреците и миелома.

Многобройни предишни изследвания също са доказали ефективността на препарата аспирин като превенция от рак.

Изследване през 2014 г. на Медицинския колеж в Университет Вандърбилт в Нешвил, САЩ, показва, че ежедневното вземане на 80 г аспирин в продължение на 5 и повече години намалява риска от рак на простатата с 38%.

Друго изследване в американски болници, публикувано същото година показва, че редовния прием на аспирин намалява опасността от рак на панкреаса.

Учени от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия, обявиха през 2013 г., че една таблетка аспирин месечно намалява риска от рак на гърлото с 25%.

Проучване през 2010 г. на учени от университета в Единбург, Шотландия, показва, че ежедневният прием на аспирин в период от една до две години намалява риска от рак на дебелото черво с 19%.

Приемането на аспирин всеки ден или веднъж на седмица намалява опасността от рак на стомаха с 40 %, откриха американски учени през 2009 г.

Приемът на аспирин може да помогне на преживелите рак на гърдата да предотвратят повторно развитие на болестта, съобщиха американски изследователи през 2010 г.

Медиците предупреждават, че около 11% от хората взимат аспирин неправилно и затова трябва да се съветват с личния си лекар. Освен това редовното взимане на аспирин е опасно за хора над 75 години.

Снимка: Майк Стийл