Аспирин срещу повторен рак на гърдата

Приемът на аспирин може да помогне на преживелите рак на гърдата да предотвратят повторно развитие на болестта или фатален изход, съобщиха американски изследователи.

Изследването, проведено върху 4000 медицински сестри приемали аспирин, за да се справят с проблеми със сърцето. Те са имали 50% по-малък шанс за фатален изход от рак на гърдата, както и 50% по-нисък шанс болестта да се разпространи, пише dariknews.bg.

Това е първото изследване, което показва, че аспиринът може значително да намали риска от разпространение на рака или смърт при жените, които са лекувани за начален стадий на рак на гърдата“, заяви д-р Мишел Холмс от Харвардското медицинско училище, ръководила изследването. То е публикувано в Журнала по клинична онкология. Според нея, ако откритието се потвърди при клинични изследвания, разпространеното хапче може да стане „евтино и относително безопасно средство да се помогне на жените с рак на гърдата да живеят по-дълъг и по-здрав живот”.

Други лекарства от същия клас като аспирина може да имат подобен ефект, но засега няма достатъчно данни. Екипът на Холмс подчертава, че пациентите не трябва да приемат аспирин, докато се подлагат на лъчева или химиотерапия поради риска от странични ефекти. Аспиринът може и да причини кървене в стомаха, така че трябва да се приема под лекарско наблюдение.

Снимка: sxc.hu