Аюрведа – медицината, която лекува всичко

Аюрведа Банско

Какво е Аюрведа и как ни помага?

Дълголетие без болести

Аюрведа е много ефикасна медицина, която има природосъобразни начини и средства за лечение на всяко заболяване. Тази индийска наука за жизненост и пълноценно дълголетие е трупала опит много хилядолетия, а като стройно подредена система, се прилага вече над 5000 години. За аюрведите активен живот без болести до 120 години е напълно постижима цел.

Основните правила на Аюрведа са запазени в древни трактати, които по сегашните понятия са буквално енциклопедии по медицина – Чарака-самхита, Сушрута-самхита и др. Съставени са и конкретни указания – упаведи, които могат да се нарекат “Правилници за приложение”.

В трактатите и указанията има и днешните “Вътрешни болести”, и хирургия, и психиатрия, и педиатрия, и т.н. На практика още много преди новата ера са систематизирани дяловете от медицината, по които се работи и днес. При това древните аюрведи са описали толкова точно множеството заболявания, симптоми, средства и начини на лечение, че те са ръководство по медицина и в съвремието.

Показателно е, че 80 на сто от индийците се лекуват по принципите на Аюрведа. Освен това тя е в основата на Източната медицина. Всъщност в далечното минало Аюрведа е оказала влияние на здравните системи на всички древни цивилизации – като се започне от Тибет и Китай, и се стигне до Египет и Рим.

При смяната на цивилизациите Аюрведа не навлиза широко в Западния свят. Причините са най-вече в историческото развитие. Самата Индия дълги векове е раздирана от кръвопролитни междуособици, учението на мъдреците се съсредоточва в центрове на по-недостъпни места и търпи ограничения. При колонизацията пък британците дори започват гонения – целенасочено се закриват Аюрведа училища и университети.

Днес, всъщност вече десетилетия, Аюрведа става все по-популярна и в САЩ, и в Европа, включително в България. У нас от години е известна Аюрведа клиник Банско, където екипът е само от индийци – лицензирани специалисти, а ръководителят е Гуру на Аюрведа.

Аюрведа Банско

Единство с Природата

“Тайната” на Аюрведа е в следването на Природата заложените от нея естествени процеси в човешкото тяло.

Лечението е насочено към възстановяване на тези процеси и възвръщането на организма към естественото му състояние. Това включва неговата самозащита чрез активиране на имунитета и саморегулирането на системите в сложната им взаимна връзка в тялото. Като здравна наука, Аюрведа е резултат от общото схващане, че Природата и Човека са част от Вселената, те са нейни пропорционални микромодели, и съществуват по Всеобщи закони. Това обяснява защо и начинът за предпазване от болести, и лечението им са изцяло природосъобразни.

Предпазването всъщност е начинът на живот според Аюрведа – подбрана и съчетана храна, начин на хранене, сън, работа, почивка, духовна дейност. Те са подчинени на процесите и циклите на активност в природата и съответно в човешкия организъм. Лечебните средства пък са изцяло натурални, извлечени директно от Природата, като основно са масла и билки.

Целта на Аюрведа е да се поддържа изначално зададения баланс в тялото. Той е между три енергии, наричани Доши, всяка от които е свързана с определен тип функции на организма. Вата е свързана с движенията – от миганията през кръвообръщението и сърцебиенето, дишането, до предвижването на тялото. Пита движи метаболизма, а Кафа отговаря за имунитета и растежа. В съотношението на тези три енергии една или две са водещи, което е зададено по рождение и е за през целия живот. Това съотношение определя телесната конструкция на човека и всички процеси на съществуването му като единство на тяло, психика, ум и духовност. Зададеният от Природата баланс между Дошите предопределя темперамента, отношението към другите, предразположението към дадени болести, храните, които трябва да се консумират и т.н., и т.н.

Затова е особено важно преобладаващата Доша да бъде определена от специалист – както за начина на живот във всекидневието, така и за евентуални лечения.

Снимки: Аюрведа клиник Банско