Бадеми за здраво сърце и срещу диабет

бадеми

Хапването на бадеми помага за здраво сърце и намалява риска от диабет, твърдят учените.

Бадемите помагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, пише британският вестник Sunday Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Диабетът е свързан с недостиг на инсулин или с понижена способност за използването на хормона, който позволява на глюкозата да влиза в клетките и да се преобразува в енергия. Когато заболяването не се контролира, глюкозата и мазнините остават в кръвта и с течение на времето увреждат важни органи, обясняват авторите на проучването от университета на Ню Джърси в САЩ.

Изследователите са установили, че меню, богато на бадеми, подобрява инсулиновата сензитивност и понижава нивата на лошия холестерол при хора с преддиабет – състояние, при което нивата на глюкозата в кръвта са повишени, но не са достатъчно високи, за бъде класифицирано като диабет.

Промените в храненето влияят върху рисковите фактори, които играят съществена роля в развитието на хронични заболявания като диабет и болести на сърцето, пишат авторите на изследването, цитирани от агенция БТА.

Zdraven.bg припомня, че най-полезни са суровите бадеми и след това печените, но не и осолени и преработени от магазина.

Снимка: Кристофър Кубасек