Бадеми за здрав мозък

бадеми

Хапването на бадеми подобрява паметта.

Отслабването на паметта често съпътства остаряването. Американско изследване установи, че включването на бадеми в менюто е отлично средство за стимулиране на мозъка.

Освен че осигуряват физическа енергия, бадемите подобряват и мозъчните функции, смятат специалисти от университета Пардю в Индиана, САЩ, цитирани от агенция БТА.

В изследване, обхванало 86 души, учените са установили, че паметта се подобрява при хора, които консумират бадеми на обяд.

За целите на проучването участниците са били разделени на две групи. В продължение на 12 седмици част от тях хапвали бадеми с обедното хранене. При изследваните лица, които не консумирали ядки на обяд, половин час след това било наблюдавано отслабване на паметта.

Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар. Бадемовите ядки съдържат магнезий, противодействащ на умората, и са отличен източник на ниацин, който също стимулира мозъчните функции.

Освен че помагат срещу отслабване на паметта, ядките влияят благоприятно и за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от инсулт. Бадемите са богати на калий, който противодейства на негативните ефекти върху кръвното налягане от консумацията на сол.

Предишни проучвания показват, че бадемите са идеални за закуска, помагат за отслабване, добър холестерол и здраве сърце, действат за превенция срещу рак, срещу диабет, срещу главоболие и срещу грип.

Снимка: I_Nneska