Бадеми помагат за добър холестерол

бадеми

Бадемите спомагат за по-здраво сърце.

Редовното хапване на бадеми може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), познат като добрия холестерол.

Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини.

Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядките.

Освен че оказват благоприятен ефект върху добрия холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.

Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето, казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип, цитиран от агенция БТА.

Zdraven.bg припомня, че предишни изследвания са показали, че бадемите помагат за здраво сърце и срещу диабет и са идеални за закуска.

Снимка: I_Nneska