Бактерии в червата формират вкуса ни

Бактерии в стомашно-чревния тракт на човека формират вкуса към храните, твърдят учени.

Голям екип изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско и от университетите в щатите Аризона и Ню Мексико в САЩ установи, че бактерии, които се намират в стомашно-чревния тракт формират вкуса на човек към храната. За тяхното проучване разказва сп. BioEssays, цитирано от агенция БГНЕС.

Учените стигнали до извода, че микробите в червата, не просто изпълняват пасивна функция, спомагайки за усвояване на храните, но и влияят върху предпочитанията към храните и така принуждават човек да консумира определени продукти.

Изследователите твърдят, че бактериите се различават по типа хранителни вещества, от които се нуждаят. За оцеляването на едни са необходими мазнини, а на други – захар.

Лабораторните проучвания показали също, че бактериалните клетки “си съперничат” за храни и място в стомашно-чревния тракт. Те влияят върху избора на продукти, изпращайки сигнални молекули в тракта, който е свързан чрез блуждаеш нерв с основата на мозъка.

Чрез имунната, ендокринната и нервната системи тези молекули въздействат върху физиологическите и поведенческите реакции на човека. Микробите променят нервните сигнали, преминаващи по блуждаещия нерв и въздействат върху дейността на вкусовите рецептори. Те също така произвеждат токсини, които влошават самочувствието, или пък химически “стимулатори”, от които човек се чувства добре.

Опитите показали, че някои видове бактерии могат да повишат тревожността, докато използването на пробиотика с лактобактерията Casei повишава настроението дори сред онези, които са в най-потиснато състояние.

Според учените бактериите са манипулатор, но човек може и да им въздейства чрез промяна на диетата. Чрез биологично активни съставки може да се постигне оптимален баланс между бактериите, което е не е маловажно в борбата със затлъстяването.

В перспектива изследването на учените от трите университета може да стане част от проучване за раковите заболявания. Някои от бактериите в човешкия организъм причиняват рак на стомаха и други видове ракови заболявания.

Снимка: US Army Africa

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение с хита на Дюран Дюран Hungry Like The Wolf: