Балансирано количество мрак и светлина за здрава психика


Балансираното количество мрак и светлина помага за здрава психика, твърдят експерти.

Колкото важна е слънчевата светлина за живота на земята, толкова важна е тя и за нашата психика, пише агенция Deutsche Welle.

От разведряващия ефект на светлината се възползват и психотерапевтите: от години в лечението на депресии се е наложила т.нар. светлинна терапия. Пациентът се излага сутрин няколко минути на обилна светлина. Светлинният източник е съвършено копие на слънчевата светлина и съдържа целия й светлинен спектър. Енергията, която попада върху кожата на пациента при светлинната терапия, предизвиква редица биохимични процеси, които в крайна сметка повишават съдържанието на мелатонин в кръвта.

Мелатонинът регулира обикновено ритъма на будуването и съня. По-голямото количество мелатонин предизвиква чувство на умора. Когато сутрин слънцето изгрява, съдържанието на мелатонин в кръвта спада и ние се събуждаме. При хора, страдащи от депресии, светлинната терапия по сходен начин регулира полезното за здравето съдържание на мелатонин в кръвта.

Но светлината има и тъмни страни за нашата психика: когато сме постоянно изложени на светлина, опасността от депресии също се повишава. Постоянната изкуствена светлина не действа добре на нервите ни – това е известно включително от методи за мъчение от рода на държане на арестантите в помещения без прозорци и при изкуствено осветление.

При опити с лабораторни мишки е доказано, че млекопитаещите са зависими от регулиран цикъл на будуване и сън. При постоянно осветление у опитните мишки се наблюдават признаци на депресия, те стават слабо подвижни и вяли. Оставили им се обаче възможност да се скрият на тъмно, те се оттеглят в тъмното ъгълче на клетката за сън.

Сходно стоят нещата и при хората. Балансираното количество светлина и мрак се отразява най-добре на психиката.

Снимка: sxc.hu

loading...