Банани срещу грип и настинка

банан

Протеин в бананите помага срещу грип и настинка.

Съставка чудо в бананите може да се окаже новото оръжие в борбата срещу настинка и грип.

Международно изследване открива пътя към ново поколение антивирусни медикаменти, които ще се борят със симптомите на настинката и грипа – хрема, главоболие, треска.

Авторите на настоящото проучване смятат, че могат да използват мощта на протеин, срещан в бананите. Съставката има потенциал да противодейства дори на ебола, хепатит С, ХИВ.

Новата терапия включва използването на протеин, наречен бананов лектин, който обезврежда грипните вируси, свързвайки се с вериги захарни молекули.

В изследването са участвали 26 учени – от Германия, Ирландия, Канада, Белгия и САЩ, които години наред са проучвали как точно въздейства банановият лектин срещу вирусите. Използвани са различни научни методи, включително рентгенова технология за установяването на всеки атом в оригиналния бананов лектин и новите му форми, които разбработват.

Настоящото изследване показва, че банановият лектин има сериозен потенциал да се превърне в широкоспектърен антивирусен агент, посочва един от авторите на изследването д-р Дейвид Марковиц от Университета на Мичиган, САЩ.

Лектинът може да се окаже ефикасен не само срещу грипните вируси, но и срещу редица смъртоносни вируси като ХИВ и ебола, тъй като те са покрити със същите захарни молекули, към които се прикрепва протеинът.

Мощта на банановия лектин като инхибитор на вируси е разкривана и преди. В предишните опити да бъде използван като терапия обаче протеинът е причинил възпалителни процеси. Сега учените са успели да създадат негова форма, която се бори срещу вирусите без странични ефекти.

Резултатите от настоящия труд са публикувани в уебсайта на Университета на Мичиган, както и в специализираното издание Cell на 22 октомври 2015 г.

Снимка на банан: Жолт Дрехер