Банани срещу ХИВ

банани

Бананите могат да помогнат в борбата срещу ХИВ.

Белтъци, които се срещат в концентриран вид в бананите, притежават същия антивирусен ефект, както и два съвременни лекарствени препарата за ХИВ, установиха група учени от Университета на щата Мичиган, САЩ.

Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry на 19 март 2010 г., съобщава агенция БГНЕС.

Става дума за белтъци от клас лектини. Учените са открили, че вътрешновагинални препарати, създадени на тяхна основа, могат да предотвратят проникването на причинителя на ХИВ в имунната система на клетките.

Учените твърдят, че в момента се чувства остра нужда от нови по тип и действие лекарствени препарати в тази област. На всеки болен, който се лекува с антивирусни препарати, се падат по двама души, заразяващи се с вируса на ХИВ. Лектините, получени от банани могат да разрушат механизма от непрекъснати мутации, които така затрудняват борбата с вируса на ХИВ.

Такъв микробицид ще бъде много по-евтин за производство, отколкото сега съществуващите лекарства. Даже, ако той се окаже ефективен само в 60%, това ще предотврати 2,5 милиона случая на заразяване в течение на три години.

Това откритие може да има огромно значение за развиващите се страни, където епидемията от ХИВ продължава, въпреки разпространението на антивирусни препарати.

Снимка на банани: Даниела Паулини Камарго