Банан и шоколад срещу пролетна умора

банан с шоколад

Банан и шоколад помагат срещу пролетна умора.

Шоколадът и бананите могат да бъдат средство за преодоляване на пролетната умора.

Това заяви в ефира на Дарик радио психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му пролетната умора е физиологично състояние, което продължава около 2 седмици от около средата на март и докъм края на април. Той допълни, че медикаментите не оказват почти никакво влияние върху отпадналия организъм. Помагат по-скоро разходките на слънце, допълни д-р Герев.

Въпреки неизбежността на пролетната умора, която според запознати засяга в една или друга степен 100% от българите, специалистите препоръчват подобряване на храненето и употребата на повече витамини. Желателна е консумацията на плодове и зеленчуци и ограничаване на тестените храни.

Полезна е и копривата, определяна от някои като най-ефикасното средство срещу пролетната умора. Тя може да се готви или да се пие като чай. Неслучайно тази билка покълва през март. Употребата й увеличава съдържанието на желязо в кръвта и спомага за пречистване на организма от токсините.

Пролетната умора се появява вследствие увеличаването на слънчевата светлина, която повишава нивото на серотонин. Това вещество от една страна регулира тонуса и жизнеността. Същевременно серотонинът отговаря и за съня. Повишаването му обяснява отпадналостта и честите прозявки.

Изследвания показват, че усмивките, целувките и сексът също могат да се борят ефикасно с умората и депресията.

Снимка на банан с шоколад: bert8k