Баншите от Инишерин с 3 награди Златен глобус 2023

Баншите от Инишерин

Спечелилият 3 награди „Златен глобус“ „Баншите от Инишерин“ е в кината от 3 февруари 2023 г.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд за 80-и път връчи своите награди за постижения във филмовото и телевизионно изкуство – „Златен глобус“. Събитието се състоя на 10 януари 2023 г. (в малките часове през нощта на 11 януари българско време) в хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли Хилс в американския щат Калифорния.

Един от големите победители на церемонията на наградите Златен глобус 2023 е „Баншите от Инишерин“. Филмът на режисьора и сценарист Мартин Макдона („Три билборда извън града“ 2017 г.) от общо 8 номинации спечели в категорията за Най-добър филм – мюзикъл или комедия, Най-добър сценарий и Най-добра мъжка роля в мюзикъл или комедия, в лицето на Колин Фарел.

Четиринадесет години по-рано Фарел спечели „Златен глобус“ за ролята си в друг филм на Макдона – „В Брюж” (2008), в който отново си партнираше с Брендън Глийсън. В речта си Колин Фарел благодари на драматурга, колегите си, децата си и магарето от „Баншите от Инишерин“ Джени.

„Баншите от Инишерин“ идва в родните кина от 3 февруари 2023 г. и ще ни отведе на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия, за да ни разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух.

Баншите от Инишерин

Действието на „Баншите от Инишерин“ се развива на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия и разказва за двама дългогодишни приятели Падрик (Колин Фарел) и Колм (Брендан Глийсън), чиито отношения се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им. Поразеният Падрик прави неспирни опити да оправи връзката, но това само затвърждава решителността на Колм и когато той отправя отчаян ултиматум, събитията бързо ескалират с шокиращи последици.

Снимки: Форум Филм България